10 mei 1993 -  Andrea Luten -  10 mei 2018
 
(18 juni 1993)
In de loop der tijd zijn er meerdere aanhoudingen geweest en zelfs een ( gedeeltelijke) bekentenis. Het zou duren tot mei 2010 voordat uiteindelijk de dader kon worden aangehouden.
ASSEN - De man die enkele dagen geleden werd opgepakt wegens de moord op Andrea Luten, heeft een bekentenis afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag gemeld.
De 41-jarige Henk F. bekende tegenover de politie dat hij het 15-jarige meisje in 1993 heeft gewurgd. Henk F. was die fatale dag met zijn fiets op de plek waar het meisje is gedood. Hij zei Andrea niet te kennen.

F. werd maandagochtend aangehouden omdat zijn DNA-materiaal overeenkwam met materiaal dat de politie destijds in de zaak-Luten had veiliggesteld.

Ouders
Andrea's ouders zeggen ontzettend blij te zijn met de doorbraak in de zaak van hun omgebrachte dochter. Al zeventien jaar verkeren Lammi en Roelof Luten in het ongewisse wie verantwoordelijk is voor de dood van Andrea. ''Eindelijk het einde in zicht'', meende Roelof Luten donderdag.

Woensdagavond werd het echtpaar persoonlijk op de hoogte gebracht van de bekentenis van Henk F. Hij kende Andrea niet. ''Wij kennen die man ook niet'', aldus Luten. Luten zal op de eerste openbare zitting aanwezig zijn. ''Honderd procent zeker'', klinkt Luten beslist.

Andrea Luten werd op 10 mei 1993 gedood in de bossen bij de buurtschap Gijsselte, tussen Hoogeveen en Ruinen. Ze is omgebracht toen ze van school in Hoogeveen naar haar ouderlijk huis in Ruinen fietste. Haar vader was degene die haar dode lichaam vond. Het meisje bleek te zijn gewurgd.

Spontaan
F. heeft zijn bekentenis spontaan afgelegd. De man werkt mee aan het politieonderzoek en beroept zich niet op zijn zwijgrecht. Dat heeft persofficier Gerben Wilbrink van het Openbaar Ministerie (OM) in Assen donderdag gezegd. Er heerst opluchting bij het OM dat ineens schot zit in de zaak.

Volgens de richtlijnen zal de zaak binnen honderd dagen voor de rechtbank in Assen komen. Vermoedelijk eerst pro forma, wat inhoudt dat het dossier dan niet inhoudelijk wordt behandeld.

Henk F. wordt uitgebreid verhoord en gedragsdeskundigen zullen hem onderzoeken. Volgens Wilbrink heeft de zaak een stevig fundament: ''Niet alleen een DNA-match, maar nu ook nog een bekentenis''. Vooralsnog wordt Henk F. moord ten laste gelegd.

Ongeloof
Op het betonbedrijf van de 41-jarige Hoogevener heerst ongeloof en verslagenheid. "Ik kan het nog steeds niet geloven", zegt de broer van de verdachte donderdag. De buren in de straat waar Henk F. woont willen niet reageren.
(bron Nu.nl)
Henk F. bekent moord op Andrea Luten
15 jaar cel voor moord op Andrea Luten

De man die in 1993 het 15-jarige meisje Andrea Luten verkrachtte en vermoordde, heeft van de rechtbank in Assen vijftien jaar celstraf opgelegd gekregen.

Henk F. bekende eerder al dat hij het meisje zeventien jaar geleden heeft verkracht en gedood in een bos in Drenthe. Hij verklaarde dat hij dat deed omdat hij in paniek raakte.

De rechtbank vindt zijn verklaring niet geloofwaardig. Volgens de rechter was F. helemaal niet in paniek en wist hij precies wat hij deed.

'Onbeschrijflijk veel leed'
Daarnaast neemt de rechtbank het de man ook zeer kwalijk dat hij al die jaren zijn mond heeft gehouden. "Verdachte heeft met zijn handelen de nabestaanden, met name haar ouders, onbeschrijflijk veel leed berokkend", zei de rechter vandaag. Ook toen iemand anders van de misdaad werd beschuldigd en voor de rechter moest komen, heeft F. zich niet gemeld.

Gelet op deze zaken kwam de rechter tot het vonnis van vijftien jaar, terwijl voor doodslag normaal gesproken tien tot twaalf jaar wordt opgelegd. Tegen F. was achttien jaar geƫist.

Schaamhaar
Het 15-jarige meisje uit het Drentse Ruinen verdween in 1993 toen ze onderweg was van school naar huis. Een dag later werd ze gewurgd teruggevonden in de bossen in de buurt van Ruinen.

Jarenlang leek de zaak onoplosbaar. Pas vorig jaar kwam Henk F. als verdachte in beeld door een toevallige dna-match. Hij liep tegen de lamp toen hij in 2009 werd gearresteerd wegens huiselijk geweld. Het dna dat van hem werd afgenomen bleek overeen te komen met het erfelijk materiaal van een schaamhaar die op Andrea's trui werd gevonden.

Na zijn aanhouding begin mei van dit jaar, bekende hij vrijwel meteen
.
(bron: NOS)
De moeder van Andrea Luten, Lammi Luten, schreef twee boeken over de moord op haar dochter en de gevolgen die deze verschrikkelijke gebeurtenis op het leven van de familie van Andrea had:

Thuiskomen, leven na de dood van Andrea,' uitgeverij Gopher 2011
De Belofte,' uitgeverij Gopher 2014
(B.Lenssen)